De duistere kant van ethisch leiderschap

geplaatst in: Nieuws | 0

Beste Lezer,

Gelovig of niet, voor veel mensen zijn de paasdagen dagen van bezinning. Heb je wellicht nog eens nagedacht over je leiderschapsstijl of de manier waarop jij je organisatie wil runnen? Dan is ethisch leiderschap misschien een uitkomst. Ethisch leiderschap loont, zowel bedrijfsmatig gezien als maatschappelijk.

Streef jij ook naar zowel bedrijfsmatige resultaten en een eerlijke samenleving en wereld waarin je vast wil houden aan bepaalde normen en waarden? Door een ethische leiderschapsstijl zou jij en je organisatie dit kunnen uitdragen.

Ethische leiders zijn namelijk duidelijk over het gewenste en verwachte gedrag en belonen en straffen dit gedrag. Tevens dienen ethische leiders als rolmodellen waarbij het gedrag van de leider wordt geïmiteerd en overgenomen door werknemers. Dit gaat volgens de mechanismen van sociale identificatie en wederkerigheid (reciprocity) tussen actoren. Via deze mechanismen doordringt het gewenste gedrag dan de organisatie. Ethisch leiderschap is de oplossing zou je zeggen? In het onlangs gepubliceerde artikel van Kalshoven, Van Dijk en Boon (2016) (zie publicaties) wordt gesteld dat dit genuanceerder ligt. Als mensen zich sterk identificeren met een ethisch leider of de organisatie, kan er gevaar ontstaan dat dit uitmondt in onethisch gedrag dat tevens de belangen van de organisatie dient. Voor mensen die veel autonomie in het werk ondervinden kan dit onethische organisatiegedrag ontstaan door identificatie met de organisatie. Indien mensen weinig autonomie in het werk ervaren komt dit voornamelijk door loyaliteit aan een leidinggevende. Hierdoor kan het voorkomen dat de maatschappelijke gevolgen van handelingen binnen de organisatie uit het oog worden verloren, zolang het voordelig voor de organisatie is. Het is geen verassing dat dit uiteindelijk ook nadelig voor de organisatie en haar reputatie kan zijn.

Ethisch leiderschap kan door verbondenheid en identificatie zorgen voor manifestatie van het gewenste gedrag van medewerkers. Ben er bij de implementatie wel bewust van dat te sterke verbondenheid en identificatie een een duistere kant kunnen hebben. Ethisch leiderschap is een uitkomst om bij te dragen aan je organisatie en de samenleving, maar implementeer het op de juiste manier!

We helpen om leidinggevenden te laten groeien met ethisch werken. Wil je weten of dat ook in jouw bedrijf kan? Meld je aan voor een gratis telefonische strategiesessie van 30 minuten, waarin we samen vaststellen welke stappen jij kunt zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *