Te druk? Leidinggevenden kijk uit, het staat je succes in de weg

geplaatst in: Nieuws | 0

De afgelopen week heb ik heel veel leidinggevenden gesproken die het te druk hebben. Bijvoorbeeld Esther (leidinggevende in de Retail) zei het volgende tegen me: “Het is op dit moment te druk. Ik heb weinig ruimte in mijn agenda. Ik hoop over een paar weken weer wat meer ruimte te hebben.” Ze leeft van meeting naar meeting. Esther houdt het vol, in de hoop dat het straks beter wordt…..

 

Drukte houdt drukte in stand

Deze leidinggevende en dus vele anderen worden geleefd. Daarnaast ‘Druk, druk! zijn is onze maatschappelijke norm geworden, zegt bedrijfspsycholoog in zijn boek “Busy”. Haast alsof het status heeft. Het is een makkelijke manier om indruk te maken en staat voor dat we iets van ons leven willen maken, schrijft Crabbe, Het is ook verslavend, want als er dan een moment van stilte is, ontstaat een gevoel van leegte, die je dan vult met drukte. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat een te druk bezette directie nadelen heeft voor de prestaties van de organisatie: die zijn significant lager.

 

Te druk belemmert dus je succes

Te druk zijn belemmert je succes, maar ook je relaties, werkplezier en je gezondheid. Dit gebeurt er als je het altijd druk hebt:

  • Het neemt de helderheid weg. Je ziet dan geen oplossing voor complexe problemen.
  • De focus komt te liggen op wat er niet goed gaat, waardoor je geen optimale resultaten haalt.
  • Het geeft stress. Daardoor zet je druk op je werkrelaties en vaak ook op je thuissituatie.

Het zorgt ervoor dat je vanuit ego reageert en handelt, zodat je de talenten van mensen om je heen niet optimaal gebruikt. De professor Jim Collins geeft hier een goed voorbeeld van. Als het goed gaat, klopt een leider met een groot ego zich op de borst. Maar als het slecht gaat, geeft die de rest van de wereld de schuld. Een goede leider doet het precies andersom: als het goed is, geeft die complimenten aan zijn/haar team, als het slecht gaat kijkt hij/zij in de spiegel. Het ego is zo een enorme blokkade om echt goed samen te werken: het zorgt ervoor dat een persoon zichzelf te hoog inschat.

 

Creëer  meer rust en maak daardoor het verschil als leidinggevende

Als leidinggevende heb je rust nodig om, met alle huidige spelers, spelregels en doelen, de lange termijn voor ogen te kunnen houden. De complexe wereld vraagt erom vanuit ontspanning leiding te geven.

 

  • Creëer een succes mindset. Raak er bijvoorbeeld aan gewend om je iedere week oncomfortabel te voelen.
  • Doe aan zelfonderzoek. Blokkeer je in een bepaalde situatie? Dan zit daar mogelijk een angst onder. Onderzoek die om een stap verder te zetten.
  • Blok tijd in je agenda voor reflectie en bezinning om focus aan te brengen in je werk.
  • Ontwikkel een leiderschapsstatement, een missie waarom je doet wat je doet. Het is voor iedereen helder waar jij voor staan in dit leven.

 

Met een van de leidinggevende die ik coach heb ik afgesproken dat hij vanaf nu niet meer zegt dat hij het te druk heeft. Het is een simpele mind shift. Het effect is meer vernieuwing, beter contact met de mensen om hem heen, meer lef, meer aandacht voor dat wat je aan het doen bent, en betere prestaties, Ik help je graag verder in mijn gratis e-boek in 7 stappen naar krachtig en ontspannen leiderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *