Intuïtie soft gedoe? Niet als je een bedrijf goed wilt leiden

geplaatst in: Nieuws | 0

Vind je intuïtie soft gedoe? Wat kun je als leidinggevende doen aan een onveilige sfeer en politiek gedoe op het werk? Als mensen elkaar niet vertrouwen en er niet wordt gezegd wat er gezegd moet worden? Leidinggevenden aan de top die een succesvol bedrijf leiden, gebruiken zeker hun intuïtie. Hier is waarom luisteren naar je intuïtie een hele goede oplossing is.

Intuïtie. Het wordt vaak geassocieerd met soft en zweverig gedoe. Als leidinggevende moet je gewoon targets halen. Wat moet je dan met zoiets vaags als intuïtie? Maar recent onderzoek toont aan dat intuïtie helemaal niet zo vaag is. Wetenschappers spreken zelfs van ons ‘tweede brein’ in onze buik dat veel invloed heeft op ons gevoelsleven. Via een zeer uitgebreid neuronennetwerk is dit tweede brein verbonden aan onze hersenen.

Goed kunnen luisteren naar ons tweede brein noemen we ook wel intuïtie. Intuïtie is een oplossing of idee wat op-popt zonder dat je daar een mentaal proces voor hebt doorlopen. In mijn praktijk merk ik dat leidinggevenden het lastig vinden om die ingeving serieus te nemen. Het vraagt namelijk van je dat je zonder vooringenomen gedachten, geloof of oordeel luistert. En daarvoor hebben leidinggevenden het nu net vaak te druk, vinden het lastig om zich open te stellen, of vertrouwen ze alleen op hun ratio. Ik geef drie voorbeelden uit mijn recente werk:

 

img_6986

Johan, manager bij een postorderbedrijf, zei bijvoorbeeld: “Ik heb me laten leiden door belemmerende gedachten, de waan van alledag en was blij dat ik iets van mijn ‘to do’ lijst kon strepen.” Johan is dus te druk om de signalen op te vangen. Hij was zich niet bewust van zijn eerste ingevingen, beelden en gedachten en gebruikte deze bruikbare onbewuste informatie dus niet.

Eva, sales manager in de retail, vindt het spannend om interne presentaties te geven. In haar komende presentatie voor het MT heeft ze besloten op haar intuïtie te vertrouwen door het inzetten van haar energie haar energie met de zaal te verbinden.. De presentatie ging super goed, ze kon zichzelf zijn en heeft de doelstellingen meer dan behaald. De nieuwe CEO van het bedrijf wil namelijk met haar op pad.

Pieter, de CEO van een facilitair bedrijf, voelt soms de druk bij het nemen van beslissingen in complexe situaties waarin belangentegenstellingen een rol spelen. In deze moeilijke situaties heeft Pieter de neiging om langer na te denken en veel te overleggen met anderen. Hij heeft dan de hoop dat het verzamelen van informatie hem helpt bij het nemen van de de juiste beslissing. Dit proces leidt tot vertraging, uitstel en ook twijfel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat te veel denken de kwaliteit van beslissingen alleen maar verslechtert.

 

img_7004

Als je wel goed naar je intuïtie luistert, maakt dat je veel effectiever, innovatiever, daadkrachtiger en visionair. Intuïtief weet je namelijk vaak eerder wat het juiste besluit is. Dus om het maximale eruit te halen, zet je gericht je intuïtie in, naast je denken. Een simpele vraag die we vaker zouden moeten stellen: Wat is je eerste ingeving? Wat zegt je gevoel? Intuïtie is meer te sturen dan de meeste mensen denken, hoor ik mijn klanten vaak zeggen. Dit zijn 7 strategieën om je intuïtie aan te wakkeren:

  1. Maak bewust een mindshift. Focus je op wat het beste is voor jou én voor het geheel
  2. Zelfreflectie. Wees eerlijk naar jezelf en wees daar open over. Veroordeel jezelf niet. Ook over dingen die we vaak angstvallig verborgen houden voor anderen, zoals angst, onzekerheid of irritatie.
  3. Vind je passie. Focus je op zaken waar je echt energie van krijgt en die zinvol zijn voor jou. Dan zit je veel dichter bij je eigen energie.
  4. Ga er niet van uit dat je het beste antwoord hebt. Vergeet alles wat je al weet. Kennis blokkeert intuïtie en inspiratie. Kennis kan fantastisch zijn om problemen op te lossen, maar het kan een enorme blokkade zijn wanneer je out-of-the-box wilt denken. Challenge je aannames en overtuigingen. Vaak moet ik mezelf er ook aan herinneren dat ik niet alles weet, en dat zeg ik ook openlijk. Het zorgt ervoor dat ik open blijf.
  5. Focus je op wat er voor je ligt. Laat je niet afleiden van je doel. Focus stuurt je intuïtie.
  6. Voel jezelf af en toe lekker ongemakkelijk. Dit betekent dat je er bewust voor kiest om af en toe met onzekerheid te leven. In zo’n situatie is het onmogelijk om vast te houden aan angst. De drang om te controleren wat er gebeurt is hoe het ego zekerheid creëert. Leven met onzekerheid betekent dat je vrij wordt van de behoefte om een vaste uitkomst te bewerkstelligen.
  7. Wees super nieuwsgierig. Stel zoveel vragen als je wilt. Je intuïtie kan je helpen bij het stellen van de juiste vragen op het juiste moment.

 

Leer vertrouwen op je intuïtie.

Ik leer dat van de intuïtie-expert van Nederlaimg_6957nd, Lonneke Vodegel (zie foto). Mij heeft dit zoveel gebracht. Zowel persoonlijk als in mijn werk. Persoonlijk, omdat ik daardoor makkelijker afga op wat ik voel en juist mijn innerlijk kompas steeds kan raadplegen als dat nodig is. En in mijn werk, omdat ik zoveel sneller tot de kern kom, sneller beslissingen neem, klanten aantrek die bij me passen en energiek uit mijn werk kom.

Doe het voor jezelf en je medewerkers

Wanneer je dus wilt dat jij en je mensen energiek naar het werk gaan, creatief zijn en met gemak besluiten nemen, dan zul je naast je ratio ook je intuïtie moeten kunnen inzetten. Je wilt ervoor zorgen dat de juiste mensen voor jou willen werken! Intuïtie helpt je hierbij.
Stel je ook eens voor wat dat voor jou als leidinggevende betekent! Wil jij je ontwikkelen tot een leidinggevende met intuïtie? Mail mij dan voor een inspirerende (gratis) telefonische coachsessie via karianne@acil.nl. Op 1 november 2018 komt er weer een workshop vertrouw op je intuitie. Leer je intuitie te vertalen in een zakelijke context. Heb je interesse laat het me vast weten, dan krijg je als eerste informatie. Ik werk in kleine groepen namelijk.

 

p.s. Dit artikel is gebaseerd op de publicaties van Jonathan Haidt en Ricard Barrett.

p.p.s. lees mijn andere artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *