Ga eens uit je hoofd

geplaatst in: Nieuws | 0

Gisteren met een klant een 1-op-1 dag. Deze klant werkt bij een bank. Een hoofd/ratio wereld. Gisteren ontdekte we samen dat hij ontzettend intuitief is! Vooral in beelden. Hij heeft ontdekt dat hij een hele film kan laten spelen over wat de beste beslissingen zijn.

‘Hoe vergroot je het vertrouwen in intuïtie van een denker :).

Dit was een vraag twee weken geleden tijdens de online presentatie werkgeluk. Een super toffe vraag, waar ik ga proberen om antwoord op te geven in deze blog. Speciaal voor jou!
Als het me in deze blog lukt om je een stapje in de goede richting te laten nemen, dan ben ik blij. Dit is natuurlijk een transformatieproces dat tijd kost. Iedere stap is er 1. Die je trots mag vieren.
Vaak hebben denkers niet geleerd om te voelen. Als je vroeger niet hebt kunnen oefenen met het uiten van gevoelens (net als ik overigens), dan worstel je daar als volwassen persoon ook mee. Vaak zit er een blokkade op om je gevoel te uiten. Misschien was het vroeger wel makkelijker en veiliger om niks te zeggen. Als kind was dat de beste oplossing. Nu loop je er tegenaan dat die oplossing niet meer voor je werkt. Nu wil je je kunnen uiten, ook je gevoel. Intuïtie gaat natuurlijk nog een stapje verder.

Om jou, de denker, te overtuigen. Eerst wat hoofdige teksten.

Wat is intuïtie eigenlijk:

 • direct weten
 • onbewust denken
 • onmiddelijke, niet op begripsdenken en redenering berustende overtuiging van de waarheid (van dale)
 • handelen vanuit je eigen wijsheid (bv. omdat je expert bent in een thema. Dan weet je soms al dat er iets niet klopt, zonder dat je alle details hebt gezien)

Waar vooral vertrouwen voor nodig is om het verschil te gaan leren tussen intuïtief gevoel en ruis/oordelen/eigen behoefte/machtrollen/oude emoties. Hiervoor is zelfreflectie over eigen handelen en denken erg belangrijk.

 

De tips komen zo, even geduld. Wat levert het eigenlijk op?

Onderzoek laat zien, dat 81% van de CEO’s met een sterk ontwikkelde intuïtie, hun onderneming in 5 jaar tijd verdubbelen (M. Halasky). Intuïtie geeft richting in de dilemma’s die je tegenkomt in je werk. Intuïtieve informatie verwerk je ook 200.000 keer sneller dan rationele informatie (Ad Dijksterhuis), dus je snelheid van beslissen is vele malen hoger.
Gelukkig kun je jezelf een hele hoop leren, ook hierin. Je kunt hierbij de volgende stappen zetten:

 • Belang van vertragen. Vanuit een ontspannen sfeer en houding, ben je beter in contact met je intuïtie. Loop even een rondje. Voor mij werkt de douche erg goed. De druk van buitenaf zorgt dat je in je hoofd gaat zitten. Neem soms even de tijd.
 • Wees alert op je eerste ingeving. Vraag ook anderen naar hun eerste ingeving. Mijn ervaring is dat mensen dit vaak niet durven uit te spreken.
 • Maak beelden. Hoor je een liedje, popt er een woord op in je hoofd, valt in eens je oog op een woord. Dat zijn allemaal intuïtieve ingevingen. Wist je dat onze intuïtie via de 5 zintuigelijke kanalen binnen kan komen (horen, zien, voelen, proeven en ruiken). Waarbij de eerste drie de sterkste zijn.
 • Vooral intuïtie via voelen is vaak sterk. Je loopt een kamer in en je voelt een bepaalde sfeer. Hier nog een tip om dat voelen te versterken. Spreek met jezelf af om een aantal keren per week een moment om echt te voelen hoe het met je gaat. Stel jezelf de vraag hoe voel ik me nu? Begin met de grote lijnen, dus ben ik blij of juist niet blij.
 • Dan maak je het gedetailleerder. Vanuit blij, vraag je dan aan jezelf is dat gevoel: tevreden, vrolijk, ontspannen etc etc. Vanuit niet blij, vraag je jezelf is dat dan boos, bang, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd. Je kunt daarbij ook letterlijk voelen, wat je fysiek voelt, dat is ook waardevolle informatie.

Ga oefenen en sta jezelf toe hierbij fouten te maken.

Het helpt als je het ook als leuk gaat zien en ervaren. Zie het als spelen. Je hebt deze technieken in huis, we kunnen het allemaal. Geloof in jezelf en neem de tijd om te oefenen. Het zal je geluk vergroten!
Wil jij een coach die je kan helpen om een echte waardevolle levensgenieter te worden, die impact heeft op de omgeving. Ben jij bereid om er energie in te steken? Dan ben ik DE coach voor jou! Ik ben gedreven, actiegericht en geef met plezier die hartelijke schop onder de kont :). Maar vooral wil ik dat je plezier beleeft in je werk, want wat je elke dag doet = jouw ideale leven leiden.

Dit was het eerste antwoord op jouw vraag ‘Hoe vergroot je het vertrouwen in intuïtie van een denker :)’. Ik hoop dat dit je weer een stap verder helpt. Ik vind het leuk om jouw ervaringen te horen of lezen als je hiermee oefent.

p.s.

 1. Meer lezen over intuitie Klik HIER “intuitie soft gedoe, niet als je een bedrijf goed wilt leidenEn hier is ook nog een andere blog over intuitie:” weten wat je intuitie waard is”, KLIK HIER
 2. Wil je hier echt mee aan de slag, dan ben je nog niet op tijd. Op 1 november leer ik je te vertrouwen op je intuitie, lees hier meer over die dag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *