Het loslaten van je oordeel: 4 lessen van Ricardo Semler

geplaatst in: Nieuws | 0

Ricardo Semler, de pionier en CEO heeft als stelling: mensen werken niet om geld te verdienen, maar om zich goed te voelen, ergens bij te horen en een bijdrage te leveren. Het tijdperk van Wijsheid is gestart!
Maar het gaat me vooral om de inzichten en principes van Ricardo Semler met je te delen. Inzichten en principes die jouw oordelen verminderen en leiderschap verstevigen.

Ricardo Semler: ‘Als je vrij wilt zijn, moet je je medewerkers laten bepalen hoe zij het doen.’

Ricardo Semler zijn medewerkers bedenken de regels, bepalen de leidinggevenden, bepalen hoe laat ze starten, brengen de meeste ideeën in en bepalen zelfs hun eigen salaris.

De missing link in leiderschapsland

Leiderschap vraagt om zelfreflectie. Het vraagt om jezelf te confronteren met de vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik echte verantwoordelijkheid bij mijn medewerkers neerleg, als ik werkelijk ga loslaten en delegeren, als ik de autonomie van mijn medewerkers centraal stel. Dergelijke vragen zullen je dwingen je eigen angst in de ogen te kijken.

Formuleer je doelen en acties helder. Dit sluit aan bij de wijsheid-gedachte van Semler: ‘Het gaat om intuïtieve keuzes die op ervaring zijn gebaseerd en voor de juiste balans zorgen. Zoals bedrijven die in staat zijn om beslissingen te nemen die op de lange termijn goed uitpakken in plaats van op de korte termijn. We komen pas in actie als we contact maken met onze wensen en dromen; die zijn lange termijn gericht en vragen iedere dag aandacht.

Overwin je angst en overtuigingen om doelen te halen. Anders was het geen doel/droom of streven en had je het al lang bereikt. Als je dit helder hebt is het zaak alle twijfels, mitsen en maren op te schrijven. En in te zien dat het slechts belemmerende overtuigingen zijn die je bent gaan geloven. In elk doel zit een persoonlijk leerdoel waarbij je uit je comfortzone moet en je angst moet overwinnen.

Een voorbeeld van een van mijn klanten

Gwen is directeur van een productiebedrijf met 1200 mensen. Veelal laagopgeleide mensen. Zij wil graag meer verantwoordelijkheid en vertrouwen geven aan haar mensen en ze mee laten denken met wat goed is voor het bedrijf. Een teamleider die de werkvloer aanstuurt vindt de gedachte van verantwoordelijkheid leggen bij zijn mensen helemaal niets en saboteert het proces. Zijn mensen kunnen dat niet.

Gwen gaat in gesprek met de teamleider. De teamleider ontdekt in het gesprek dat hij een overtuiging heeft dat mensen niet snel verantwoordelijkheid zullen nemen en het ook niet aankunnen. Vertrouwen moet je verdienen. Je staat zeg maar eerst op nul vertrouwen en door goede acties verdien je zijn vertrouwen. Voor Gwen werkt het anders. Zij geeft mensen vertrouwen. Onder die overtuigingen zit natuurlijk een angst. De teamleider is bang dat hij dan overbodig wordt. Dat hij er niet toe doet.

Gwen en de teamleider konden samen onderzoeken en zonder oordeel luisteren naar hoe ze kijken naar verantwoordelijkheid geven. De teamleider ziet in dat hij een onderdeel is van het proces, waardoor de verantwoordelijkheid bij zijn mensen leggen ook bij hem begint.

Door contact te maken met zijn angst, deze echt te voelen, kan hij zijn angst accepteren. Hij ervaart heel veel rust en ruimte. De teamleider wil eigenlijk veel liever zijn mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid geven dan in zijn angst blijven geloven. Het lukt. Zijn nieuwe perspectief op de situatie maakte dat zijn mensen ideeën inbrachten, zelf taken ging verdelen en meedachten over beloningsstructuren. De teamleider is echt positief verrast over wat zijn mensen allemaal inbrengen en dat ze daar echt plezier aan beleven.

Semlers simpele 4 stappenplan:

Stap 1: Bedenk wat je doelen zijn. Wat zou je willen bereiken? Formuleer het als een wijsheid.

Stap 2: Formuleer nu je twijfels, mitsen en maren. Bedenk wat de reden is dat het niet zou lukken. Dit zijn jouw belemmerende overtuigingen die alles over jou zeggen en niets over je mensen. Het stemmetje in je hoofd dat niet wil veranderen. Leer dat stemmetje kennen.

Stap 3: Onderzoek wat je grootste angst is. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als jij jouw valkuilgedrag, gevoed door de belemmerende overtuigingen, loslaat. Anders gezegd: wat wil je niet voelen.

Stap 4: Accepteer vervolgens het gevoel van de angst. Als het goed is geeft dit rust en ruimte om nieuwe perspectieven te zien en anders met de situatie om te gaan. Formuleer je nieuwe perspectief en concrete acties die daaraan gekoppeld zijn.

De missing link?

Stap 3: Het onderzoeken van je eigen angst

Gevolg:

  • Veel zelf doen
  • Controlerend leiderschap
  • Keihard werken
  • Je doel nooit helemaal bereiken

Nog meer gevolgen:

  • Burn-out
  • Overgewicht
  • Onbevredigende relaties
  • Twijfel en onzekerheid

Samenvattend

Het is een fundamentele angst om controle kwijt te raken, om het onbekende te willen omarmen. Mensen willen geen controle loslaten, omdat ze dan de richting niet kunnen bepalen. Als je loslaat, moet je maar zien welke kant het opgaat.

Het juiste doel (levensmissie).
De juiste instelling (mindset).

Als je een van die twee mist ben je hard aan het werken aan je eigen burn-out of blijf je vastzitten in je eigen hoofd. Als je er klaar voor bent, help ik je graag. Mijn persoonlijke 1-op-1 dag van werkdruk naar werkgeluk is erg populair op het moment.

Of lees meer van mijn artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *