Hoe je anderen het beste kan helpen?

geplaatst in: Nieuws | 0

Hoe je anderen het beste kan helpen?

Waarom is coaching eigenlijk normaal geworden, vroeg de zorgbestuurder me vorige week? Volgens mij omdat we vaker door een transitie fase gaan als mens, doordat de complexiteit van de wereld is toegenomen. En omdat we tegenwoordig een leven lang leren.

Ik zit in een nieuwe persoonlijke transitie fase zei de CEO vandaag tegen me door de telefoon. En ik heb hulp nodig tijdens deze transitie.

Ik zie coaching als een universele vaardigheid die voor iedereen waardevol is om succesvol te zijn en zorgt dat je focust op de toekomst. Als leidinggevende, als bestuurder, als medewerker en als ondernemer. Om deze vaardigheid goed onder de knie te krijgen, is een mindset nodig. Ben je coachbaar? Sta je open voor feedback van anderen? Mogen anderen impact op je hebben?
Als je dus een coachend leidinggevende wilt zijn of een coachend mens, geef dan het goede voorbeeld door een “wees coachbaar” mindset te hebben.

 

Wat is dan coaching in een transitie fase?

Als coachend leider of als coach help je iemand door een transitie fase. Dat is voor mij coaching. Het gaat om iemand ondersteunen, zodat deze persoon naar het volgende niveau doorgroeit. En we vergeten heel vaak dat als we iemand begeleiden in 1 onderdeel van het leven, dat ook effect heeft op andere onderdelen van iemands leven.


Kijk eens naar dit plaatje.

Stel dat dit een coachende leidinggevende en een medewerker is. Wie is dan wie?

coachend leiderschap

Je zult waarschijnlijk zeggen dat de coach de persoon bovenaan de berg is. Die de andere omhoog trekt. Maar ik geloof dat de coach juist de persoon beneden is. Degene die aan het leren is, klimt omhoog met steun van onderop.


5 inzichten op ‘de beste coach te zijn’

1. Leren om een coachend persoon te zijn, betekent dat je de beste versie van jezelf bent. Zorg dat je goed inzicht hebt in hoe je zelf transities en succes hebt bereikt, voordat je anderen hiermee kunt helpen.

2. Ga op zoek naar de unieke talenten van de persoon die je coacht. Ga samen op ontdekking naar de potentie en ontwikkel de unieke kwaliteiten en talenten.

3. Wees geduldig. Een transitie fase duurt gemiddeld 3-6 maanden. Een gehele transformatie wel 1 tot 2 jaar. Blijf erin geloven dat de persoon de stap kan maken, ook als hij of zij daar zelf soms aan twijfelt. 

4. Geef minimale ondersteuning, zodat de persoon voelt dat hij of zij het zelf kan doen. De persoon ontwikkelt het vertrouwen dat hij of zij het zelf kan oplossen. De valkuil is om het zelf op te lossen voor die persoon, omdat je er bijvoorbeeld al ervaring mee hebt.

Ik sprak met een CFO. Hij was teleurgesteld in een actie van de CEO. Deze CFO vertelde dit aan de CCO. En de CCO besprak dit met de CEO. Dit kom ik zoooo vaak tegen in organisaties. Ik los het wel voor je op, met alle goede bedoelingen. Ik heb nu de CCO geleerd en geholpen om de CFO te coachen om zelf het gesprek aan te gaan met de CEO als hij iets te bespreken heeft. 

Dus de coachee krijgt de leerervaring. Vertrouwen en self-esteem groeit door het succes. Jij als coach krijgt het plezier en de voldoening.
 

5. Ontwikkel een toolbox met oefeningen en goede coach vragen.

Ik geef je een coach tool cadeau

Als je jezelf al ziet als een coachend leider of coachend persoon en ervan geniet om anderen te helpen in hun leven. Of als je zelf op dit moment door een transitie fase heen gaat. In beide gevallen kan je deze oefening gebruiken. Dat we met zijn allen maar het beste uit zoveel mogelijk mensen mogen halen!

Om de oefening te downloaden KLIK HIER

 

Liefs Karianne

p.s. In de intuïtie workshop van 1 dag kun je je totaal en volledig onderdompelen in de energie van je intuïtie. Intuïtie is een van de kern vaardigheden die ik gebruik als coach. Ik leer je hoe je de signalen herkent van je intuïtie, hoe je voorkomt dat je naar je hoofd schiet, wat de signalen voor jou betekenen. Echt een vaardigheid die je moet bezitten om goede krachtige beslissingen te nemen. Ook in je werk. Je relaties worden beter, je bent effectiever en houdt tijd over. Lees HIER alles over deze krachtige dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *