Liegen mag! Toch?

geplaatst in: Nieuws | 0

Eerlijk zijn en liegen’ zijn gebaseerd op een mix van 2 verschillende typen motivatie. Aan de ene kant willen we profiteren van onze leugens (de rationeel economische motivatie), terwijl we aan de andere kant het beeld van onszelf als fantastische mensen in stand willen houden (de psychologische motivatie).

– Dan Ariely-

Liegen mag!

Ja liegen mag best, toch? Helaas kom ik liegen op het werk nog heel veel tegen. Tja we liegen, ook jij! Tegen elkaar en ook tegen onszelf.

Definitie van liegen:

Je bent je er vast niet van bewust dat mensen verschillende definities en versies hebben van liegen. ‘Het gaat toch om iets kleins’ of ‘niemand komt er ooit achter’ of ‘het is beter zo’. Of ‘ja, ik wil wel de waarheid zeggen, maar het mag niet volgens de regels’. Of ‘nee wacht even het is geen liegen, want ik heb er eigenlijk niets over gezegd. Nee ik heb niet iets bewust niet gezegd wat niet klopt. Nee dat is geen liegen. Dus dan mag het!’ Hoe we tegen liegen aankijken, komt uiteraard vanuit hoe we zijn opgevoed.

Hoogleraar Ariely definieert liegen als volgt:

We willen succes – We willen een goed mens zijn  = LIEGEN

Succes en een goed mens zijn botsen nogal eens op het werk. Vaak is het ‘een goed mens willen zijn’ sterker. Soms of voor sommige mensen is de beloning voor het succes groter en waardevoller dan een goed mens zijn.

Liegen op het werk:

Mensen hebben verschillende redenen om te liegen, zoals:

·     het voelt onveilig

·     het mag niet volgens de regels

·     economische belangen

·     persoonlijk distantiëren van de onethische kwestie

·     als het over een abstract onderwerp gaat (bijvoorbeeld: het gaat niet om tastbaar geld, maar over cijfertjes)

Pinokkio

Eigenlijk zijn we allemaal Pinokkio’s als we liegen. Huh? Hoor ik je denken; mijn neus groeit toch niet als ik lieg? Nee dat dan weer niet. Er is ook wel onderzoek gedaan over body language als mensen liegen, maar daar wil ik het niet met je over hebben. Er is nog een andere manier waardoor we weten dat de ander liegt. Liegers vergeten dat we ook met elkaar communiceren in energie.

Ik geef je een voorbeeld van een recentelijke teamdag die ik begeleidde. De dag ging van start op een mooie landelijke locatie en de directeur nam als eerst het woord. Hij vertelde: “ja, Piet is er niet, want die is ziek. Anton is er ook niet, want die is ook ziek. Zo nou dan kunnen we beginnen”. Ik was die ochtend als trainer/coach ingelicht waarom Piet en Anton er niet waren. De rest van het MT was niet op de hoogte. Ik voelde de sfeer in het team en was me ervan bewust dat in ieder geval een aantal doorhad dat er meer speelde en niet geloofde dat deze mensen ziek waren. Ik heb na afloop van de teamdag bij 3 mensen gecheckt hoe dat bericht op hen is overgekomen. En ja, ze hebben het gevoeld dat er iets niet klopte. Ik heb ook gevraagd waarom ze dan niets hebben gevraagd of gezegd. En dat heeft te maken met vertrouwen. Vertrouwen op dat je gevoel klopt en dat je dat mag uitspreken. Met 1 van deze 3 heb ik nu een mooie intensieve 1-op-1 dag gedaan en zijn intuïtie verder uitgediept. Hij heeft geleerd woorden te geven aan dat gevoel.

Wil jij dat nou ook?

Er zijn nog 2 plekken voor de intuïtie workshop, waarbij je met 4 anderen oefent om op je intuïtie te leren vertrouwen en woorden eraan te geven. Bij jou maken liegers geen kans van slagen meer en je weet dan ook wat je het beste kunt vragen zonder de positieve verbinding met die persoon kwijt te raken.

Het is een dag-aan-de-slag-met je intuïtie. In een kleine setting met veel ruimte voor experimenteren, oefenen en echt leren. Ik hou mijn groepen klein (maximaal 6 personen) omdat ik persoonlijke aandacht belangrijk vind. Alleen dan kan je echt groeien en het je eigen maken. Wil jij jouw intuïtie concreter maken? Leren welke informatie jouw ingevingen jou geven? Zodat je erop kan vertrouwen?

Lees meer over deze workshop, klik hier.

Lieve groeten, Karianne

 

p.s. Lees meer over intuïtie: Ga eens uit je hoofd  of Weet jij wat je intuitie waard is.

Bronnen:

Dan Ariely (2012). The (Honest) Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone – Especially Ourselves

//www.pbs.org/newshour/nation/bankers-take-hippocratic-oath

Laat een reactie achter