Hoe je goed voor jezelf zorgt, zonder egoistisch te zijn

geplaatst in: Nieuws | 0

Goed voor jezelf zorgen!

Mijn moeder belde vanmorgen, vol trots, ze had goed voor zichzelf gezorgd. ‘Ik leer het ook nog wel op mijn oude dag’ – haar woorden. Voor zichzelf zorgen is iets wat ze niet geleerd heeft. ‘Ja’, zei ze, ‘jij kan dat tegenwoordig wel hè, dat heb je inmiddels wel geleerd.’
‘Ja’, zei ik, ‘dat heb ik de afgelopen jaren geleerd.’

Ik vroeg haar, ‘mam wat heeft voor jezelf zorgen je nou opgeleverd?’ ‘Nou rust, trots gevoel, het heeft me energie opgeleverd in plaats van gekost. Ik ben niet over mijn grenzen gegaan, dus dat helpt me ook voor mijn energie van morgen.’

‘En hoe reageerde die ander?’
‘Tja, die vond het eigenlijk wel prima. Was eigenlijk helemaal niet eens een punt voor die ander. Dat verhaal wat ik mezelf dus aanpraat over wat die ander dan allemaal wel niet zal denken, vinden. Dat blijkt eigenlijk helemaal niet te kloppen. En zoveel bezig zijn met wat die ander van je zal vinden, dat is best wel vermoeiend, zucht ze.’ Die moeder van mij! Dit verhaal gaat niet alleen over mijn moeder, het ook over jou en/of je collega’s.

Wat doe je om je gelukkig en goed te voelen? Voor anderen zorgen of voor jezelf?

De grootste angst die mensen hebben als ze gaan leren voor zichzelf te zorgen, voel je ‘m al die angst? Dan zullen ze me wel arrogant en egoistisch vinden. Net zoals, die …….(vul maar een naam in van iemand die je hierin herkent).

En het is natuurlijk makkelijker om voor die ander te zorgen, toch? Dan hoef je niet naar jezelf te kijken, niet jezelf ‘aan’ te zetten om je ongemakkelijk te voelen.

Zelf heb ik ook lange tijd gedacht dat jezelf op nummer 1 zetten ontzettend egoïstisch was. En egoïsme zat echt giga in mijn allergie hoek. Ik verplaatste me altijd in de ander. Was altijd op de ander gericht. En zelf kwam ik altijd op de tweede plaats. En alhoewel ik dacht dat ik daar goed aan deed, kwam ik erachter dat je nog meer en beter van betekenis kunt zijn voor een ander als je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt. En dan kun je je nog steeds in de ander blijven verplaatsen, maar het betekent niet dat je jezelf hoeft weg te cijferen en altijd doet wat het beste is voor de ander, in plaats van voor jezelf.

 

Wil jij ook voor jezelf leren zorgen?

Zet jezelf op nummer 1 om je energiek en gelukkig te voelen en daardoor anderen ook goed te kunnen helpen.

De succesvolle, fitte en gelukkige mensen die kunnen goed voor zichzelf zorgen. Dat hebben ze gemeen. En nee dit zijn niet de arrogante en egoistische mensen op aarde. Het zijn mensen die ook tijd maken voor hun gezondheid, hun partner, hun kinderen. Of voor andere belangrijke aspecten van het leven.

Want wat als jij je niet fit voelt? Als jij ongelukkig bent. Als jij weinig energie hebt. Straalt dat dan ook niet enorm af op degenen die het meest belangrijk voor je zijn in je leven?
Stel je eens voor: wat kan jij hen nog meer geven als jij lekker in je vel zit, geniet en volop positieve energie ervaart? Mocht je het nog niet doen, zet jezelf dan vanaf nu op nummer 1! Met heel dicht daarna degenen van wie je het meeste houdt. Zodat zij kunnen genieten van een gelukkige, fitte en energieke jij!

Oke, 3 simpele tips om er vandaag al mee te beginnen:

  • Even lekker 30 minuten tijd voor jezelf. Ja onder werktijd, reflecteren. Boekje mee schrijven, tekenen of wandelen. Waar jij maar een leeg hoofd van krijgt en van oplaadt.
  • ‘Nee’ zeggen. Je voelt je vereerd dat die persoon wat aan je vraagt, je ego is gevleid en zegt al ‘ja’ voordat je er erg in hebt. Daarna aan je bureau denk je shit waarom heb ik hier nou weer ja op gezegd. Die momenten leren ‘nee’ te zeggen of er bij die persoon op terug te komen.
  • Om hulp leren vragen. Vaak betekent het ook dat je veel zelf doet en zelf het wel oppakt. Of eerst alles zelf geprobeerd te willen hebben. Hulp vragen doe je niet zo gemakkelijk. Het maakt het leven echt veel fijner om anderen om hulp te vragen. Als jij het niet uitspreekt… die ander kan het niet raden.

Kom in actie! Het leven is veel te kort om niet te doen wat je gelukkig maakt.

Laat een reactie achter