Het belangrijkste wat je over het hoofd ziet als je succes wilt hebben

geplaatst in: Nieuws | 0

We zien nog wel eens iets heel belangrijks over het hoofd als we succes willen hebben.

Oei, ik moest echt even een stapje terug doen en onderzoeken wat er bij mij gebeurde. Een klant belde een dag van tevoren zijn coachdag af, omdat hij het te druk had. Ik werd boos. Echt boos. Zo ga je toch niet met elkaar om en allerlei andere oordelen en overtuigingen kwamen in me naar boven.

Ik voelde wel dat deze reactie, zowel mij als die klant, niet ging helpen. Ik nam de tijd om te voelen, een rondje te wandelen en te onderzoeken wat er in mij gebeurde.

Hoe pak ik dan zo’n onderzoek aan…

1. Ik voel wat er is en benoem dat gevoel.

Ik voel dat ik boos ben. En wil graag onderzoeken waar die boosheid vandaan komt.

2. Wat roept deze situatie in mij op?
Met mijn hoofd kom ik daar niet uit. Ik kan net zoveel argumenten verzinnen om het hier bij te laten als er wel wat mee te doen.

Als ik nu vanuit mijn intuïtie naar de situatie kijk, dan voel ik een liefdevolle, warme relatie met deze klant. In het leerproces waar deze klant in zit is zijn besluit te begrijpen, want dit gaat nou juist over zijn patroon en wat hij te leren heeft.
Wat de situatie ook bij me oproept is, ‘heb ik wel goed genoeg voor mezelf gezorgd’. En daar heb ik nou net mijn vorige blog over geschreven (LEES DIE HIER).

3. Wat het in mij oproept heeft ook met mij te maken en niet alleen met die klant
Nu ben ik bij mijn eigen stuk aanbeland. De boosheid die deze situatie bij me oproept, gaat dus over mij. Deze klant raakt iets ouds in mij, een oude wond. Hoe zorg ik in deze situatie ook goed voor mezelf en niet alleen maar voor die klant, die ik heel graag help in zijn proces.

4. Wat doe ik nu in deze situatie?
Ik ben blij dat ik niet primair heb gereageerd vanuit mijn boosheid. Die boosheid gaat dus over mij. En ik help die klant er niet mee als ik vanuit boosheid reageer. Sterker nog… dan ga ik mee in het patroon van deze klant. Want die is gewend dat mensen boos op hem worden als hij last minute iets afzegt.

Dus wat heb ik nu gedaan. Ik heb hem een compliment gegeven voor wie hij is en voor wat een werk hij allemaal verzet. En ik heb hem gevraagd of hij de uitdaging aan wil gaan om samen te kijken naar zijn patroon:
De coaching die zo waardevol voor je is, waar jij tijd voor kunt maken om aan en met jezelf te werken. Die laat je schieten voor andere belangrijke zaken. Dus de zorg voor jezelf gaat niet voor in jouw leven. De buitenwereld blijft bepalend in je agenda, tijd en energie. Terwijl daar wel een sleutel ligt voor verandering.

Een waarschuwing… dat je jezelf in de weg kunt zitten op weg naar succes!

Dit proces is echt gebeurd vorige week. Een proces wat zoveel gebeurt tussen collega’s en zeker ook tussen leidinggevenden en medewerkers. Je projecteert iets van jezelf op de ander en van daaruit reageer je.

Doorgaan zonder te voelen en dat gevoel een plekje geven betekent een ongelukkig gevoel.
Of je het nu al door hebt of niet, sta regelmatig even stil bij je gevoel. Of als je voelt dat je iets dwarszit. Waar raakt het jou. Om het te uiten. Het gevoel er te laten zijn. Om het een plekje te geven. Dan ontstaat er ruimte om te reageren of handelen hoe jij het wilt in het hier en nu en dus niet vanuit iets ouds. Vanuit dat oude stuk duw je iemand alleen maar verder bij je vandaan. Je creëert een muur om je heen.

Hoe herkenbaar is dit voor jou? Welk inzicht geeft dit jou? Leuk als je me het laat weten!

Dat kan op karianne@acil.nl en ik reageer binnen een week.
Lieve groeten,
Karianne
p.s. Ik nodig je uit voor de bijeenkomst ‘Geluksroute Amsterdam 2018’:
– 9 oktober van 14-17 uur in Amsterdam GEEF JE OP VIA DEZE LINK

Laat een reactie achter