De 5 grootste misverstanden over intuïtie

geplaatst in: Nieuws | 0

De 5 grootste misverstanden over intuïtie

Rutger (niet zijn echte naam) was sinds een jaar de CEO van een retail organisatie. Toen ik met hem in contact kwam, was hij gestrest, leeg, had een overvol hoofd en nog vollere agenda. Hij wilde meer rust, zowel qua werktijden als in de manier waarop hij zijn werk ervaarde. Hij piekerde veel, kon zijn werk moeilijk loslaten. Hij wilde meer tijd voor de echt belangrijke zaken op het werk en thuis.

 

Ze zeggen wel hun intuïtie te gebruiken, maar gebruiken toch vaak hun hoofd 

Er zijn veel hardwerkende, ambitieuze en succesvolle mensen zoals Rutger. Ze zeggen tegen mij hun intuïtie te gebruiken, maar komen daar niet voor uit. Rutger heeft geleerd vooral zijn hoofd te gebruiken, dat wordt meer gewaardeerd. En als hij dan een keer een intuïtief besluit neemt, dan kan hij deze ingevingen niet goed uitleggen aan zijn mensen, waardoor hij als een ‘fladder’ overkomt. Dat is jammer! En niet nodig.

 

Al die gedachten in je hoofd kosten je onnodig veel energie

Je kunt veel meer energie aan je werk besteden, als je minder piekert. Maar hoe doe je dat dan? ‘Je minder druk maken’. Het klinkt eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook. Gebruik je intuïtie!

 

Deze CEO liet nog een dozijn aan mogelijkheden liggen door zijn intuïtie niet veelvuldig te gebruiken, waardoor hij verkeerde beslissingen nam die veel geld kostten. In zijn werk gebruikte hij wel soms zijn ingevingen, maar deed dit vrij onbewust. Rutger is ook een gevoelig mens. Pikt veel energie op tijdens zijn werk of tijdens meetings. Door al die onderstromen onbewust te voelen, raakte hij uitgeput. Om zijn intuïtie bewust in te gaan zetten, moest hij eerst afrekenen met een paar misvattingen over intuïtie! Pas daarna kon hij het bedrijf naar een volgend niveau brengen met zijn intuïtie als grote raadgever!

Om dat te realiseren moet je afrekenen met een paar misverstanden.

Hardnekkige misverstanden over je intuïtie, die velen van jullie nu nog voor waar aannemen. Misverstanden die je klein houden. Die ervoor zorgen dat je minder groeit en minder plezier uit je werk haalt. Dat je minder kunt betekenen voor jezelf en anderen. Wat zijn die meest voorkomende misverstanden over je intuïtie?

 

1. Intuïtie is dromerig en zweverig.

intuitie

Intuïtie is voor ‘geitenwollensokkentypes’. Helaas heerst dat beeld nog steeds. Erg jammer, want je doet deze prachtige tool daarmee te kort en ook jezelf. Op de juiste manier gebruikt, is intuïtie ontzettend praktisch en down-to-earth. Ik geloof dat ik daar een goed voorbeeld van ben 😉

2. Intuïtie is hetzelfde als gevoel
Veel mensen denken dat intuïtie een gevoel is, alsof iets doen op je intuïtie een soort gok is.
Gevoelens zijn een reactie op iets. Bijvoorbeeld een reactie op iets wat je meemaakt. Of je hebt angstige gedachten en dat heeft dus een connectie met je hoofd. Gevoelens zetten je aan tot actie. Er moet nu iets gebeuren, ik wil nu een besluit. Als je veel heftige gevoelens hebt of te veel in je hoofd zit, raakt je intuïtie op de achtergrond.

3. Intuïtie heb je of je hebt het niet
Intuïtie zit in ons allemaal, kijk maar naar je kinderen. Zij zijn allemaal nog intuïtief. We leren dat af door ons schoolsysteem. Het mooie is dat je het dus ook weer kunt leren. Het is een vaardigheid. Dat betekent dat je het kunt trainen. Door veel je intuïtie aan te zetten, wordt het een steeds krachtigere tool.

4. Intuïtie is niet in woorden uit te leggen
In de zakelijke context is het natuurlijk fijn als je meer kunt zeggen, dan alleen “het voelt niet goed”. Er zijn maar weinig werk contexten, waarin dat ‘niet-pluis gevoel’ genoeg is om een besluit mee van tafel te vegen. Het gevoel kan je verder ontleden, waardoor het meer details krijgt en je er woorden aan kunt geven wat je ‘niet-pluis gevoel’ precies betekent. Zegt het gevoel je dat de partij niet eerlijk tegen je is, zegt je gevoel je dat het niet de juiste partij is om mee samen te werken, zegt je gevoel je je dat het nog niet het moment is om dit te doen, zegt je gevoel dat je niet met de juiste acties bezig zijn. Daar kan je achter komen met je intuïtieve gevoel als startpunt. Concreet genoeg?

5. Intuïtie is hetzelfde als mindfullness
Hoewel mindfulness en intuïtie beiden gaan over aandachtig en opmerkzaam zijn, gaat het om twee fundamenteel andere concepten. Zo richt je bij mindfulness je aandacht op wat er op dit moment aanwezig is en wat je daarbij ervaart zonder te oordelen. Het is dus vooral een (objectieve) observatie van jezelf. Bij intuïtie daarentegen maak je ook de overstap naar observatie van de ander; je ‘leest’ de energie van mens, dier, situatie, voorwerp, ruimte of foto. Het gaat daarbij veel meer over waarnemen en begrijpen op energetisch niveau, onderbewust denken en direct weten. De kern daarbij is leren vertrouwen op je gevoelswereld, terwijl mindfulness vooral gericht is op het toelaten van wat je ervaart. Daarmee bestaat wel de gedachte dat mindfulness een krachtige tool kan zijn om je intuïtie en het bewustzijn hiervan te vergroten en te (door)ontwikkelen. (dit misverstand is geschreven door Charlotte Menting, mindfulness expert en volgde in maart 2018 de intuitive workshop)

 

Kijk eens naar jezelf, en jouw gedachten over intuïtie. Welke misverstanden over intuïtie spelen er in jouw leven? Welke misverstanden houden jou onterecht nog klein? En hoe ga jij voor altijd afrekenen met het gepieker en in je hoofd zitten? Wat heb jij nodig, om je leven te veranderen van leven vanuit je hoofd naar leven vanuit concrete intuïtieve informatie en voldoening? Wat heb jij nodig om op je intuïtie te kunnen/gaan vertrouwen?

 

Leer je intuïtie kennen

Ga ontdekken hoe jouw intuïtie werkt! Doe dit door je intuïtie vragen te stellen en waar te nemen wat er gebeurt. Krijg je een plaatje, een gevoel, voel je iets in je lijf, hoor je een liedje of hoor je iets anders. Wil je hier meer over weten en hulp bij hebben? Er zijn nog 2 plekken vrij voor de workshop ‘vertrouwen op je intuïtie’ van 1 november

 

Lieve groeten,

Karianne

 

Of lees meer over intuïtie:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *