Hoe we andere mensen pijn doen zonder dat te weten en te willen

geplaatst in: Nieuws | 0

Hoe we andere mensen pijn doen zonder dat te weten en te willen

Oei wat deed ik mijn partner van de week pijn doordat ik iets tegen hem zei. Ik bedoelde het helemaal niet zo. Maar wat ik zei, raakte hem in zijn essentie. Dat wilde ik natuurlijk helemaal niet. Hij reageerde ook erg heftig op wat ik had gezegd. En we belandden in een discussie die ik niet had zien aankomen. Toen we even stilstonden en elkaar vroegen waar onze discussie nu eigenlijk echt over ging, kwamen we er achter wat er mis ging.

Dat we samen dit soort gesprekken kunnen voeren, maakt dat we zo’n fijne relatie hebben. We zijn in balans en mogen onszelf zijn, ook al verschillen we op sommige punten heel erg. Zoiets stoms als ‘schoenen aan of uit in huis’ is een pijnpunt geweest.
Wat voor de een heel logisch is, namelijk ‘schoenen uit’, kwetste de ander. Voor die andere persoon was ‘schoenen aan’ juist een gevoel van thuis. Of als ik al thuis was en hij kwam thuis “duikelde” ik over hem heen. Hij had nog even afschakeltijd nodig. Tja, geheel logisch. Ik zat al in een hele andere energie dan hij. Stomme kleine dingen, waarmee je de ander zonder dat je het door hebt, pijn kan doen.

5 manieren hoe we de ander pijn doen zonder dat we dat willen:

1. Projecteer wat een ander zegt op jezelf

In mijn eerste voorbeeld ging het duidelijk om projectie. Hoe verleidelijk is het om boos te worden op de ander als de ander iets zegt wat een gevoel bij je triggert. Je reageert op de ander en reageert het ook af op die ander. Het is een oud overlevingsmechanisme wat speelt. Het geeft ons een soort van schijnveiligheid. Het antwoord op zo’n proces is naar binnen kijken.

Ontdek welke oude pijnen erbij om de hoek komen kijken. Wat vind ik nou zo vervelend aan wat die ander zegt. Wat raakt me nu zo. Eerst even rustig worden en dan met elkaar praten en ook echt luisteren. De kunst is natuurlijk ook echt goed te luisteren, zonder oordelen en invullingen van wat je wilt horen. Je bent echt nieuwsgierig wat er met die ander gebeurt. Dit soort gesprekken worden te weinig gevoerd.

2. De ander willen veranderen

Jezelf en de ander accepteren betekent dat je elkaar niet wilt veranderen. Het is heel veel verloren energie om de ander naar jouw wensen aan te passen en voor je het weet ben je de echtheid van die persoon kwijt. Tuurlijk kan je soms afspraken maken om elkaar tegemoet te komen. En dat betekent ook echt accepteren dat die ander het anders aanpakt. En ook die manier is goed. Dat vraagt wat van je om daar zo naar te kijken. Een directeur die ik coach vertelde me in september dat hij soms mailtjes van zijn mensen corrigeert. Ik keek verbaasd. En toen viel bij hem het kwartje.. dat zij het anders opschrijven, hoeft geen probleem te zijn. Is de boodschap helder en bereiken we het resultaat wat we willen. En ja, die persoon heeft een andere manier dan jij. Gelukkig maar zou ik zeggen.

3. Het niet uitspreken van je gevoelens en gedachten

Niets is zo vervelend als opgekropte emoties en gedachten. Ik ken dit gevoel als geen ander. In mijn therapie ben ik begonnen met het herkennen van de verschillende emoties, dat had ik niet geleerd als kind. En nu help ik jou in mijn coaching om je gevoel makkelijker toe te laten en los te laten. Onze grootste valkuil is communiceren over gevoelens en gedachten. Doordat we weinig delen met elkaar en als we al delen is het oppervlakkig. Heel vaak zijn er op het werk verwachtingen over en weer, die niet duidelijk zijn. Delen wat er in ons omgaat, wat iets met je doet, waar je behoefte aan hebt. Als je dat regelmatig doet met de mensen waar je een goede relatie mee hebt, dan is dat een sleutel voor geluk.

4. Mijn waarheid klopt

Op het werk spreek ik wel eens meerdere mensen over eenzelfde situatie. En dan krijg ik echt verschillende versies van die situatie te horen. Eenieder vertelt vanuit zijn eigen referentiekader. En dus is het verhaal niet helemaal hetzelfde. Realiseer je dat beide verhalen waar zijn. Jullie vertellen eenzelfde situatie dus echt anders. En dat is heel vaak zo. Als je niet durft te kijken hoe je anders kijkt naar een situatie, dan zit dat je relatie in de weg.

5. Overvolle agenda’s

Mijn klanten hebben vaak overvolle agenda’s. Zowel op het werk (waar de hele dag meetings gepland staan) als in het privéleven is het rennen en vliegen. In 30 minuten de kinderen op de opvang hebben om dan snel door te rennen naar het werk. Het leven is een rollercoaster op het moment, hoor ik vaak. En er is hoop dat het beter wordt. Het is echt een mindshift om je agenda anders in te delen. Wij zijn thuis allebei heel streng met onze agenda’s en heel bewust bezig met waar we onze tijd in steken. En we hebben ook iedere maand een leeg weekend in onze agenda’s staan, om ruimte te creëren voor spontane dingen waar we zin in hebben en gelukkig van worden. Lees hier over een eerdere blog het besparen van tijd.

Deze 5 dingen kan je jezelf aanleren. En als jou dit lukt dan weet ik zeker dat dit je veel moois brengt. Waaronder een vrijer en gelukkiger leven. En dat is wat ik je gun! Ik wil je graag helpen met waardevolle inzichten zodat jij kunt leven zoals je dat écht wilt. De wereld heeft je nodig.

Ik ben benieuwd welke inzichten je hebt opgedaan door het lezen van dit stuk. Laat het me vooral weten.

Groeten Karianne

p.s.

  • Als je vandaag al aan de slag wilt hiermee, start dan met de quick guide werkgeluk. Deze is gemaakt voor ambitieuse hardwerkende mensen zoals jij. KLIK HIER OM DEZE AAN TE VRAGEN.
  • Heb je persoonlijke vragen over waar nu jouw grootste uitdaging zit of hoe je een eerste stap kunt zetten in het doorbreken van je patronen? Vraag dan vandaag de gratis geluksessie aan. Ik kijk dol graag met je mee naar je werk en je leven en geven je een plan wat je nu kunt doen om je geluk te vergroten. HIER kun je een Gratis geluksessie aanvragen. Het lijkt me super tof om je te spreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *